Pěstujeme v sušší písčité půdě, roste mezi kameny, velmi nenáročný.
Jméno této tučnolisté rostliny je odvozeno od středověké pověry, že netřesk chrání obydlí před úderem blesku. Proto se kdysi vysazoval na střechy a zdi, které sice před úderem blesku nechránil, zato krášlil a zabraňoval požáru u doškových střech. I dnes je netřesk v mnoha druzích a okrasných formách ozdobou skalek a suchých zídek v zahradách.
Bylinná medicína: Využívaná část: mladé listy jako prevence kardiovaskulárních chorob, zvyšuje metabolismus, pomáhá při léčbě cyst, čistí tělo od škodlivých toxinů. Šťáva z rozmačkaných listů se leckde používá na opuchliny po hmyzím bodnutí, na svrbivá místa, nebo se přidávala (1 lžíce na 3 dl) do vody na kloktání při zánětech ústní dutiny, dále na bradavice, pihy apod.
Recept proti cystám a myomům:
300 g listů netřesku
500 g medu
Nařežeme listy netřesku na drobné kousíčky, které vložíme do medu. Necháme působit 2-3 dny. Konzumujeme jednu polévkovou lžíci denně na lačno.
Kulinářské využití: mladé listy lze použít i do salátů a jiných pokrmů nebo podobně jako aloe.
Recept na míchaný salát:
Hlávkový salát, 2-3 růžice ml. listů netřesku, hrst ředkviček, cibule, sůl, cukr, ole, pepř, citronová šťáva, kapie (i sterilovaná) a vařené vejce na ozdobu.
Hlávkový salát nakrájíme, netřesk rozdělíme na jednotlivé listy, cibule i ředkvičky nakrájíme na kolečka, dáme do mísy a promícháme se solí, pepřem, cukrem, citronovou šťávou a olejem. Ozdobíme proužky kapie a plátky vajec, můžeme přidat i lžíci sezamového semínka opraženého na troše oleje.
Zajímavosti: latinský název netřesku Sempervivum znamená v překladu "stále živý".
Mrazuvzdornost: mrazuvzdorný
100 Kč